DogađajiHPVIzdvajamojavno zagovaranjeRoditelj info centarZdravlje

Zajedno protiv raka grlića materice

hpv

Beograd, 15.jun 2022 – Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) uvedena je kao preporučena u naše protokole 2018, a od ove godine besplatna je za dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina, istakla je direktorka Fonda za zdravstrveno osiguranje, prof. dr Sanja Radojević – Škodrić, prilikom pokretanja kampanje  „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE.“

Interesovanje za vakcinu protiv raka grlića materice je veliko
prof. dr Sanja Radojević – Škodrić, direktorka RFZO
prof. dr Sanja Radojević – Škodrić, direktorka RFZO

Zaštita stanovništva je najvažniji cilj Ministarstva zdravlja tako da smo odlučili da obezbedimo vakcine za dečake i devojčice.

Interesovanje je zaista veliko, neki domovi zdravlja su već potrošili prvu količinu, a distribucija će se vršiti prema planu i programu koji prave epidemiolozi Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Sledeća količina stiže naredne srede, a javnost će biti informisana čim pristignu nove količine“ – istakla je prof. dr Sanja Radojević – Škodrić. 

 

 

prim. dr Katarina Boričić, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut
prim. dr Katarina Boričić, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut

„U Srbiji je tokom 2020. godine od raka grlića materice obolelo 1.087. žena, dok  su bitku sa ovom bolešću izgubile 453 žene.

U 99,7% slučajeva glavni uzročnik je infekcija HP virusom. 

HPV infekcija dovodi se u vezu i sa drugim benignim (genitalne bradavice) i malignim promenama na anogenitalnoj regiji, kao i sluznici ždrela i grla.

Vakcina je devetovalentna i štiti od najčešćih tipova HP virusa, a što je najvažnije efikasna je i bezbedna“, naglašava prim. dr Katarina Boričić sa Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. 


 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo je kampanju „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“. 

Škole su jedan od najznačajnijih kanala informisanja dece i roditelja o značaju primene vakcine protiv HP virusa.  

prof. dr Ivica Radović, državni sekretar MPNTR
prof. dr Ivica Radović, državni sekretar MPNTR

„Ponosan sam na činjenicu da će deca uzrasta od 9 do 19 godina dobiti priliku da se zaštite od teških bolesti kakve su rak grlića materice, kancera debelog creva, prostate i drugih teških obljenja.

Vakcinacija protiv HP virusa kao preventivna mera je ogroman iskorak, i stajemo rame uz rame sa 140 zemalja sveta gde je do sada dato više od 500 miliona vakcina.

U ime Ministarstva nauke i prosvete apelujem na roditelje i decu da se informišu i saznaju sve o ovoj vakcini“, istakao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, prof. dr Ivica Radović. 

 


Skrining karcinoma grlića materice i vakcinacije u domovima zdravlja
Aneta Jovanovic, pedijatar
Aneta Jovanovic, pedijatar, Dom zdravlja Palilula

„U domove zdravlja vakcina je stigla pre sedam dana, ali interesovanje javnosti je veliko. U DZ „Dr Milutin Ivković “ na Paliluli do sada je vakcinisano oko 70 tinejdžera.  Vakcinu dobijaju deca od 9 do 14 godina u dve doze, dok od 15 do 19 godina vakcina se primenjuje u tri doze.

Uloga pedijatara je da pravovremeno informišu roditelje o benefitima kao i o bezbednosti HPV vakcine. Trenutno imamo više devojčica koje su zainteresovane za vakcinaciju.

Raduje nas činjenica da naša deca imaju mogućnost da se vakcinišu i zaštite kao i deca u razvijenijim zemljama“, naglasila je dr Aneta Jovanović, pedijatar u Domu zdravlja na Paliluli.

prim. Dr Aleksandra Kostić, ginekolog u Domu zdravlja „Dr. Simo Milošević“ na Čukarici
prim. Dr Aleksandra Kostić, ginekolog, Dom zdravlja „Dr. Simo Milošević“ Čukarica

„Primarna prevencija je veoma važna, i uloga ginekologa je da obavesti i uputi pacijentkinje na postojanje vakcine, njenu efikasnost i bezbednost.

Kada je o raku grlića materice reč, u Domu zdravlja „Dr Simo Milošević“ od 2012. godine radi se skrining karcinoma grlića materice i u tome smo vrlo uspešni.

 

 

Veoma je značajno što se prevencija sprovodi kod mladih. Primenom vakcine ćemo spasiti veliki broj ljudi od potencijalno opasnih bolesti poput raka grlića materice, ili drugih tipova raka anogenitalne regije“ –  istakla je prim. Dr Aleksandra Kostić, ginekolog u Domu zdravlja „Dr. Simo Milošević“ na Čukarici.


Sve o HPV na sajtu: www.hpvinfo.rs
Gordana Plemić, direktorka Udruženja RODITELJ
Gordana Plemić, direktorka Udruženja RODITELJ

Humani papiloma virus je sve samo nije human. Ne želimo da žene i muškarci u najproduktivnijim godinama umiru od bolesti koje se mogu sprečiti.

Zbog toga je udruženje „Roditelj“ pokrenulo kampanju „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“.

Naš cilj je informisanje javnosti, dece i roditelja o značaju primanja vakcine protiv humanog papiloma virusa.

 

Sve informacije o virusu, učestalosti infekcije, uticaju na zdravlje stanovništva, kao i prednostima vakcinacije mogu se pronaći na sajtu www.hpvinfo.rs. Udruženje „Roditelj“ organizovaće brojne tribine sa eminentnim stručnjacima u ovoj oblasti. Želimo da javnost upoznamo sa benefitima vakcine protiv HP virusa i da se na taj način zaštiti veliki broj ljudi, istakla je direktorka udruženja „Roditelj“, Gordana Plemić.


„Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“
Pokretanje kampanje „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More