IzdvajamoPodrška dojenju

Dojenje: pobednički poen za život!

Centralna manifestacija obeležavanja Svetske nedelje dojenja održaće se u nedelju, 3. avgusta sa početkom u 17 časova, na letnjoj pozornici, na Keju oslobođenja u Zemunu.

Na tradicionalnoj manifestaciji, koju Udruženje Roditelj organizuje već devetu godinu zaredom,  majke koje doje, trudnice, zdravstveni stručnjaci i svi ostali pojedinci i institucije koji promovišu i podržavaju dojenje, imaće priliku da razgovaraju i razmene iskustva.

Glavna tema ovogodišnje nedelje dojenja, pod nazivom Dojenje – pobednički poen za život! odgovara na poslednje “odbrojavanje” Milenijumskih ciljeva razvoja (MCR) koje su postavile vlade zemalja članica Ujedinjenih nacija, u cilju praćenja napretka u borbi protiv siromaštva, promociji zdravlja i održivom razvoju do 2015. godine. Ovogodišnja tema podseća na značaj održivosti i povećanja zaštite, promovisanja i podrške dojenju i u razvojnoj agendi za period nakon 2015. godine.

Svetska nedelja dojenja

U Srbiji je tek 12,8% procenata isključivo dojene dece mlađe od 6 meseci, a polovina svih beba u Srbiji nije adekvatno hranjena, pokazuju rezultati istraživanja Višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji, koje su sproveli UNICEF u Srbiji i republički zavod za statistiku.  Sa druge strane, stručnjaci preporučuju da je potrebno započeti sa dojenjem u roku od jednog sata od rođenja i isključivo dojiti u prvih 6 meseci života. Shodno tome, udruženje „Roditelj“ ističe potrebu da se poveća svest ljudi o značaju dojenja, pa će trudnice i majke i ove godine moći da dobiju pratkične savete i podršku od stručnjaka i mama savetnica iz Savetovališta za dojenje.

I ove godine, manifestaciji će prisustvovati predstavnici Instituta za neonatologiju Prve banke humanog mleka u Srbiji, koji će svim zainteresovanim majkama pružiti savete i informacije o doniranju mleka. U bankama humanog mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu i Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, čije je formiranje inicirala i čiji rad pomaže Rosa voda, prikuplja se humano mleko za prevremeno rođene bebe koje su smeštene u ovim ustanovama, a čije mame nisu u mogućnosti da doje. Kako je majčino mleko istovremeno za njih i hrana i lek, na ovaj način najmlađima se pruža najzdravija i najprirodnija ishrana.

Ovogodišnja manifestacija obeležavanja Svetske nedelje dojenja realizuje se pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, uz podršku Generalnog sponzora – vode Rosa logotipDONIRANJEM MLEKA PODRŽITE PREVREMENO ROĐENE BEBE!

I ove godine, Svetsku nedelju dojenja podržaće i Institut za neonatologiju u Beogradu na kome je otvorena Prva banka humanog mleka u Srbiji.U bankama humanog mleka ono se sakuplja od mama donora i čuva kako bi prevremeno rođene bebe, čije majke nisu u mogućnosti da ih doje, imale najzdraviji i najprirodniji vid ishrane.Pored banke humanog mleka u Beogradu,u okviru kampanje „Podržimo razvoj banaka humanog mleka“ koju Rosa voda pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja sprovodi već pet godina, otvorena je i banka humanog mleka u Novom Sadu, na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. U nameri da što veći broj prevremeo rođenih mališana dobija humano mleko koje je za njih i hrana i lek, uskoro će biti otvorena i treća banka mleka u centralnoj Srbiji, na Klinici za pedijatriju kragujevačkog Kliničkog centra.

Zahvaljujući edukativnim aktivnostima koje Rosa voda sprovodi tokom kampanje sa namerom da podigne svest o značaju dojenja, broj mama dobrovoljnih donora kao i količina prikupljenog mleka stalno se povećava.

Samo u toku prošle godine, u Prvoj srpskoj banci humanog mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu, od majki dobrovoljnih donora prikupljeno je 5. 250 litara mleka što je količina velika čak i za evropske zemlje koje imaju i po nekoliko banaka humanog mleka.

Sve zainteresovane mame koje žele postati donori, mogu se obratiti odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127 ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj telefona 021/488-05-42. Više informacija o bankama humanog mleka možete naći na sajtu www.bankamleka.rs.

 Udruženje RODITELJ je pripremilo i  štampalo informativne materijale koje će dobiti svi posetioci Manifestacije „Nedelja dojenja“

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More