BeogradIzdvajamoNišNovi SadUžice

Glasaj za bebe! Potpišite peticiju za smanjenje PDV-a i marži na opremu za bebe

Fond B92 u saradnji sa Udruženjem Roditelj, portalom Bebac, servisom Halo beba i Mrežom organizacija za decu Srbije, kao i sa drugim institucijama koje nam se pridruže,  početkom marta organizuje širom Srbije akciju potpisivanja peticije pod imenom „Glasaj za bebe!“.

Smatramo da je nedopustivo  da roditelji izdvajaju enormno velike cifre za opremu za bebe u zemlji u kojoj se stalno  priča o podizanju nataliteta. Paradoksalno je da je stopa PDV ista za luksuzne proizvode i za proizvode neophodne za normalno funkcionisanje porodice. Vrhunac paradoksa je da pelene za odrasle imaju nižu stopu PDV od 8 odsto, dok se na pelene za bebe zaračunava viša stopa od 18 odsto. Inicijativom tražimo  da se ukine PDV na hranu, opremu i odeću za bebe, kao i da se do 10 odsto ograniče marže u trgovinama. Sadašnja vlada bi nekoliko meseci pred kraj rada  morala da učini ozbiljan korak u olakšavanju pozicije roditelja time što bi ih rasteretila dela troškova.

Pogledajte i podelite video/reklamu, poziv za prikupljanje potpisa za Peticiju.

Potpisivanje peticije će trajati od petka, 2. do četvrtka, 8. marta 2012. godine na teritoriji cele Srbije. Prikupljanje potpisa će se odvijati na štandovima koji će biti postavljeni na prometna mesta u većini gradova. Radno vreme štandova biće od 10 do 18 časova svakog dana.

Koliko je pozicija roditelja teška govore uporedne brojke: za prosečnu platu majka u Srbiji može kupiti 2.000 komada pelena, u Sloveniji 6.500 pelena, a u Austriji čak 13.000 komada. Za prosečnu platu u Srbiji se može kupiti 6 krevetaca, dok u Sloveniji 30 ili u Austriji 50 itd. U Irskoj i Velikoj Britaniji ne zaračunava se PDV na dečju hranu i odeću, u Luksemburgu je samo 3 odsto, u Poljskoj 7 odsto, a u Srbiji čitavih 18 odsto.

Dobrobit dece je javni interes i Vlada i Skupština moraju učiniti sve da to bude i realizovano kroz usvajanje predloga za ukidanje PDV i ograničenje marži.  Ima previše argumenata koji govore da se u ovom trenutku pomoć roditeljima brzo i efikasno može pružiti jedino na ovaj način. Pridružite se i pomozite da sakupimo što više potpisa za podršku roditeljstvu u Srbiji. Olovku u ruke! Glasaj za bebe!

Preuzmite i banere akcije, podržite akciju!

fotografija iz arhive Udruženja RoditeljMališani crtali kako vide svoja prava

Ukoliko neko želi da se na bilo koji način pridruži akciji, može da se javi na i-mejl Udruženja https://www.roditelj.org/kontakt/

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More