Centar za rani razvoj

Higijena

Higijena je oblast koja je od izuzetnog značaja za pravilan rast i razvoj svakog deteta  i zato je neophodno da ona od ranog uzrasta usvajaju i proširuju znanja o važnosti održavanja lične higijene, higijene obuće i odeće, kao i prostora i okoline u kojoj žive i rade. Higijenske navike doprinose fizičkom jačanju organizma i čuvanju dečijeg zdravlja. Dete treba da stekne navike da higijenski živi, da se prijatno oseća u čistom i urednom prostoru. Ove navike stvaraju potrebne preduslove za dobar umni rad, pomažu pri planiranju potrebnog režima rada, bude osećaj svežine i energije.

 Kroz radionicu deca treba da nauče i razlikuju sredstva i pribor koji se koristi za održavanje celokupne higijene ( sapun, četkicu za zube i pasta, šampon, češelj, makaze, grickalica, kanta za otpatke…), kao i da dođu do zaključka zašto je higijena važna i koje su posledice neodržavanja higijene ( bakterije, bolesti, kvarni zubići, zagađivanje životne i radne sredine…).

higijena

 Roditelji mogu da sakupe različite sličice na kojima se vodi i ne vodi računa o ličnoj i higijeni okoline, pomešaju ih a potom traže od dece da ih razvrstaju; vode razgovor o sredstvima i priboru koji se koristi za različite vidove higijene. Takođe, roditelji mogu da naprave maketu dečije sobe sa neophodnim nameštajem koja će namerno biti neuredna i od dece tražiti da uoče a zatim i vrate stvari koje nisu na svom mestu.

Prvi utisci i prve navike najvažniji su za dalji život deteta. Navike koje se u toku ranog detinjstva steknu prate čoveka kroz ceo život kao dobar temelj za dalji rad prvo u školi a kasnije i u životu uopšte. Zato je veoma važno decu od ranog detinjstva učiti higijenskim, radnim i kulturnim navikama jer kako narodna izreka kaže: „ navika je jedna muka, a odvika dve“.

pedagog Banković Marija, Niš

Photo credit: FreeDigitalPhotos

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More