BeogradIzdvajamo

Projekat prevencije pijenja među adolescentima

Dom zdravlja Zemun započeo je projekat „Prevencija pijenja među adolescentima“ koji ima za cilj pre svega podizanje nivoa svesti kod dece srednjoškolskog uzrasta o štetnosti konzumiranja alkohola i prednosti zdravih stilova života kao i smanjenja raširenosti rizičnog pijenja među adolescentima.

Podrška za implementaciju ovog projekta je obezbeđena kroz grant projekta Ministarstva zdravlja „ Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou DILS“ finansiranim iz kredita Svetske banke.

Projekat sprovodi Dom zdravlja Zemun u saradnji sa lokalnom samoupravom – Opštinom Zemun (finansijska podrška) i kancelarijom za mlade Opštine Zemun (volonteri kancelarije za mlade aktivno učestvuju u realizaciji projekta) i tri nevladine organizacije: „Prijatelji dece Zemuna“, Udruženje „ Roditelj“ i Klub lečenih alkoholičara Zemuna (koji daju podršku i aktivno učestvuju u samom projektu).

Posebno treba pomenuti i pojedince koji su učestvovali u projektu : Sanja Savić Straka i Zoran Straka koji su se odrekli autorskih prava na knjigu „Caka protiv alkoholizma“ koja se deli učenicima u školama i na taj način dali svoj doprinos ovom projektu.

Projekat u trajanju od godinu dana zasnivaće se na savremenim metodama edukacije i  kao i na usvojenoj Nacionalnoj strategiji razvoja zdravlja mladih u Republici Srbiji (2006.godine) kao i specifičnostina lokalne zajednice.

Projekat predviđa otkrivanje nivoa rizika upotrebe alkohola među adolescentima, ukazivanje na štetnosti rizičnog pijenja  preko niza aktivnosti i edukativnih interaktivnih predavanja i radionica sa decom srednješkolskog uzrasta u srednjim školama u Zemunu.

Psihijatar kome je alkoholizam usko polje rada održaće edukaciju svima koji su neposredno uključeni u sprovođenje projekta (pedijatri, saradnici, volonteri).

U srednjim školama održavaće se predavanja o štetnostima rizičnog pijenja i zloupotrebe alkohola, kako za pojedinca tako i posledice za porodicu, zajednicu i istovremeno ukazati na prednosti zdravog načina života.

Predavanja će voditi pedijatri DZ Zemun i „Prijatelji dece Zemuna“. Volonteri Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun će voditi kreativne radionice sa učenicima nakon predavanja.

Tokom celog projekta sprovodiće se test koji treba da pokaže nivo znanja mladih o uticaju alkohola i to na dva načina: ulazni test pre svakog predavanja i izlazni test nakon završenog predavanja.

Takođe, adolescenti će moći  da se obrate svom pedijatru za sve nejasnoće ili dodatna pitanja ali i za na individualne razgovore.

U saradnji sa Udruženjem RODITELJ, putem sajta, pratiće se tok projekta, roditelji će moći da se informišu i uspostave kontakt sa stručnjacima ili drugim roditeljima, a sve u cilju da  se pomogne roditeljima da se lakše izbore sa problemima sa kojima se susreću oni i njihova deca. Stručnjaci (pedijatri i psihijatri) će odgovarati na pitanja roditelja i davati stručne savete  koji su usmereni deci, mladima, odraslima.

Po potrebi, organizovaće se i vršnjački razgovori roditelja u prostorijama Udruženja ili doma zdravlja kao pomoć roditeljima u rešavanju  problema.

Svi roditelji koji žele da nam se obrate vezano za ovu temu ili imaju pitanja za stručnjake mogu nam se obratiti na mail: https://www.roditelj.org/kontakt/

Na sva pitanja odgovaraju školski pedijatri i dr Saša Dimić, psihijatar.

Sve informacije u vezi projekta takođe će moći da se dobiju i na sajtu Doma zdravlja Zemun, sajtu Kancelarije za mlade GO Zemun i Udruženja „Prijatelji dece Zemuna“.

Koordinatorka projekta je Dr Aleksandra Cvetković.

KOME SE MOŽETE OBRATITI AKO IMATE DODATNA PITANJA VEZANA ZA PROBLEME SA KONZUMIRANJEM ALKOHOLA

1)  VAŠEM PEDIJATRU

2)  SAVETOVALIŠTU ZA MLADE DOMA ZDRAVLJA ZEMUN

3)  DISPANZERU ZA MENTALNO ZDRAVLJE ZA MLADE DOMA ZDRAVLJA ZEMUN

Zemun, Toplička 8

Tel: 011/2616-288

4)  KANCELARIJA ZA MLADE GRADSKE OPŠTINE ZEMUN

Tel: 011/3778-514

011/3778-515

kancelarijazamlade@zemun.rs

bojan.bajagic@zemun.rs

5)  Udruženje „ PRIJATELJI DECE ZEMUNA“

Zemun, Cara Dušana 57

Tel: 011/2617-625

mickopdz@eunet.rs

6)  Udruženje građana „RODITELJ“

Kontakt

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More