Press clipping

SVETSKA NEDELJA DOJENJA – Mame, mi vas podržavamo

U više od 120 zemalja sveta, svake godine se u prvoj nedelji avgusta obeležava Svetska nedelja dojenja. Ove godine smo se i mi pridružili.

Udruženje «Roditelj», uz veliku podršku časopisa «MAMA» i «Trudnoća», obeležilo je Svetsku nedelju dojenja. Na Kalemegdanu, u bašti Paviljona «Cvijeta Zuzorić», okupile su se majke koje doje svoje bebe, kao i svi oni koji podržavaju dojenje. Akcija pod nazivom «Dojite sa ponosom» je, pre svega, imala za cilj da informiše mame i trudnice o prednostima dojenja. Ali i da se osvrne na temu dojenja na javnom mestu, za koje kod nas još uvek važe brojne predrasude.

Majčino mleko je najbolji izbor
Iako je dobro poznato da je dojenje najbolji način ishrane za novorođenče, podaci iz 2000. godine pokazuju da je u Srbiji svega 11 odsto majki svojim mlekom hranilo bebe!
Razlozi za tako poražavajući procenat su, između ostalog, neadekvatna informisanost
majki o dojenju, nedostatak podrške najbližeg okruženja, kao i brojne zablude.

Brojne prednosti dojenja
Raduje podatak da se u nekim mestima nakon kampanje UNICEF-a procenat dojilja povećao (od 43 do 82 odsto). Međutim, prema saznanju stručnjaka Instituta za zaštitu zdravlja Srbije «Dr Milan Jovanovic Batut», u pojedinim krajevima zdravstveni radnici olako preporučuju veštačku ishranu bebe, pa je prilično smanjen broj dojilja. Početak isključivog dojenja odmah posle porođaja smanjuje rizik od postporođajne depresije, postporođajnog krvarenja i anemije. Isključivo dojenje prvih šest meseci štedi novac, energiju i vreme. Mamino mleko je prilagođeno potrebama baš njene bebe. Dojenjem može čak da se poboljša i majčin imunitet, a dojenje štiti od raka jajnika i materice, kao i od osteoporoze (krtosti kostiju).

Akciju su pomogli i…
Svi zainteresovani su mogli da dobiju savete o dojenju od stručnih lica iz Instituta za zaštitu zdravlja Srbije «Dr Milan Jovanović Batut», a za decu i mame koji su učestvovali u akciji su obezbeđeni prigodni pokloni. Sponzori su bili: Fabrika čarapica KIKA, P&G, Zdrava voda, Interpo, Markus Co., Galenika, Argentarija d.o.o., Beluga, dečji diskont Brestill, Vodič za roditelje, Pharmaswiss i IP Publishing MAMA.

A šta kažu članice Udruženja “Roditelj” o svom iskustvu u vezi sa dojenjem na javnom mestu?

Moje iskustvo sa dojenjem u javnosti je bilo grozno, uz zavirivanje dok je moje dete sisalo i komentar: «Ima dobar cug na tatu!». Od tada sam iz kuće izlazila samo kada sam bila sigurna da beba neće u skorijem periodu tražiti da jede.
Milica, Beograd

Ne mogu da kažem da je bilo loših iskustava, samo me je jednom neka baba napala dok sam dojila u restoranu («Sram te bilo!»), ali su odmah drugi ljudi intervenisali i «uzvratili udarac». Mislim da i nije neki problem dojenje u javnosti što se tiče okoline. Pre mi se čini da se mame ustežu bez nekog značajnijeg razloga. Treba nam samo malo više hrabrosti.
Svetlana, Beograd

Desilo mi se u «Merkatoru», u Beogradu, da sam dojila bebu u poslastičarnici. Prišla mi je jedna žena i rekla da sam nepristojna, jer njen sin tineježer ne mora da gleda moje sike! Pritom sam uredno bila zaklonjena pelenom – ne znam šta bi mogao da vidi.
Milica, Slovenija

Meni, na primer, smeta što na nekim mestima kao što su domovi zdravlja, veliki tržni centri i slično ne postoje posebne prostorije gde bi majka mogla da sedne i podoji dete (i eventualno ga presvuče). To sam do sada videla samo u jednoj velikoj prodavnici
za decu.
Arina, Beograd

Uglavnom je sve bilo pozitivno. Ali, kad smo bili u bolnici, na kontroli kukova, moj sin se unervozio. Bio je žedan, pa sam mu lepo ponudila siku. Jedna žena (oko 50-ak godina) je skočila na mene, u stilu – kako me nije sramota, što se ne sklonim negde nego treba svi da me gledaju (bebac mi je, inače, bio pokriven pelenom). Meni je tada pukao film pa sam je pitala: «Izvin’te, a jel’ vi jedete na ulici pljeskavicu, sendvič, burek…? E, pa gospođo draga, kao što vi sve to jedete, tako i moj sin mora da jede, a ovo je njegova hrana!» Žena je ućutala i sklonila se.
Jelena, Beograd

Dojila sam svuda – u gradu na klupi, u parku, u baštici restorana, u gostima, na plaži… Uvek bih našla neki malo mirniji kutak i bez problema hranila bebu. Nikad nije bilo negativnih komentara. Mada, uistinu, nikad nisam bila sama kad sam ga dojila na javnom mestu, nego najčešće u prisustvu muža, tako da sam se osećala prijatnije… Bilo
mi je malo neprijatno u bašti restorana, iako je bilo poluprazno. Sela sam u separe i dojila bebu kad je naišla konobarica. Međutim, ona se samo blago nasmejala, odmahnula i otišla da nas ne prekida. To mi je ulilo samopouzdanje.
Mirjana, Kraljevo

Tinu sam dojila gde god da smo se zadesile, i kad god je tražila. Nisam imala nekih neprijatnih iskustava, osim jednom, kada je jedan stariji čovek prolazeći prokomentarisao: «Uuu, ala vuče!» Bilo mi je strahovito neprijatno (a možda je trebalo da bude njemu?!). Sika je, inače, bila uredno pokrivena pelenom, nije bila na «izvol’te». Ali, to me nije pokolebalo, ja sam odlučila da svoje dete dojim, i nikakav komentar me ne bi toliko posramio da ga ne podojim bilo gde.
Sanela, Bačka Topola

A u belom svetu…
Amerikanci šokirani dojenjem!

Nevina fotografija deteta koje sisa, objavljena na naslovnoj strani jednog američkog časopisa za majke, izazvala je osudu brojnih čitalaca koji su je ocenili odvratnom i šokantnom. Neposredno nakon izlaska časopisa, u redakciju je stiglo preko pet hiljada
pisama sa porukama: “Užasnuta sam”, “Šokirana sam velikom dojkom na naslovnoj strani”, ili
“Gadi mi se da vidim bebu koja visi na bradavici majke”, ili “Morala sam da pocepam
naslovnu stranu da mi se tako nešto ne bi povlačilo po kući”… Fotografija je trebalo da ilustruje tekst o dojenju na javnom mestu u SAD. Prema ispitivanju javnog mnjenja, 57 odsto ispitanih žena je protiv dojenja u javnosti, a čak 72 odsto smatra da je neprimerno da se na televiziji prikazuju žene kako doje dete. Kada se pre dve godine poznatoj pevačici Dženet Džekson tokom direktnog TV prenosa videla dojka, čak milion ipo gledalaca je negativno reagovalo, poslavši pritužbe.
Dakle, ako ste mislile da u drugim zemljama ne vladaju predrasude u vezi sa dojenjem na javnom mestu, pogrešile ste. U Americi biste mnogo gore prošle nego kod nas.

Magazin Trudnoća, septembar 2006.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More