Centar za rani razvojStručni tekstovi

Kako da kontrolišemo bes kod dece?

napadi besa kod dece

Bes je prirodno osećanje za svakog čoveka koje se javlja kada dodje od osujećenja neke naše potrebe. Ono što se razlikuje u različitim kulturama je način na koji se bes ispoljava i kako sredina gleda na to. U većini sredina, što je slučaj i sa našom, nije poželjno otvoreno ispoljavati bes. U tom smislu, deca dobijaju duple poruke. Deca bes odraslih doživljavaju bilo direktno, bilo u obliku osudjivanja , ali obično nije socijalno prihvatljivo da izraze svoj bes. Deca veoma rano nauče da takva osećanja priguše, a umesto njih dožive stid zbog ljutnje roditelja ili krivicu zbog besa koji ih povremeno preplavljuje. I jedna i druga pozicija su za dete vrlo obeshrabrujuće i vode ka osećanju nemoći i nezadovoljstva sobom.

Ako svoj bes ne izraze direktno, deca će ga izraziti na drugi način , koji će biti, uglavnom, štetan za njih. U tom smislu, dete može razviti somatske simptome, izolovati se od socijalne sredine, razviti neke od socijalno neprihvatljivih obrazaca ponašanja . Kada smo besni, telo reaguje grčenjem, kontrakcijom mišića , što može da izazove različite telesne simptome. Pošto je jako važno da se bes ispolji, u terapijskom postupku, deci se često zadaju različiti načini za izražavanje besa – trčanje, bavljenje nekim sportskim aktivnostima, pisanje reči kojih se sete u besu, crtanje besnih osećanja i td. ..

Deca najteže nauče da budu otvorena u ispoljavanju svog besa. Odrasli često, uglavnom pod uticajem socijalnog konteksta, manipulišu ispoljavanjem emocija kod dece tako što kritikuju direktno ispoljavanje različitih emocija i potreba. Takve negativne reakcije, decu mogu podsticati na prigušivanje emocija koje nisu socijalno poželjne, što jeupravo slučaj sa emocijom besa.

Prvi korak u pomaganju deci da se osete snažnim, umesto uplašenim zbog besa koji osećaju, jeste davanje dozvole detetu da bude svesno svog besa. Nakon toga, značajno je proceniti situcije u kojima će se bes ispoljiti na direktan ili indirektan način.

Energija potrošena na zadržavanje besa često dovodi do neprihvatljivih ponašanja kod dece. Promene kod dece mogu biti brze i rezultati rada sa stručnjakom dosta brzi, pošto deca nemaju slojeve prigušenog besa, što je čest slučaj kod odraslih.

Autor: Jelena Stefanović, psiholog

Razvojni centar Expressiva

expressiva-roditelj

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More